Athos - het Europese Tibet

‘Agion Oros Athos’ is een schiereiland ten zuidoosten van Thessaloniki (GR), 45 km lang en 8 km breed. Op het eiland staan 20 Orthodoxe kloosters uit de 10° tot 16° eeuw.
Verder is er niets, helemaal niets ! Geen winkels, geen hotels, geen restaurants en amper wegen. 27 jaar geleden trok ik alleen op queeste naar Athos, wat uitmondde in een levens veranderende ervaring.

Sedert 2022 herbron ik 2 x per jaar in Athos en nodig telkens 6 mannen uit om in dit avontuur mee te stappen.

We trekken van klooster naar klooster door een onherbergzame natuur. ’s Avonds leven we in de kloosters samen met de monniken. We slapen ook in de kloosters. Overdag staan we stil bij thema’s die we delen en elkaar aanreiken, “Waar sta ik in mijn leven ?” “Wie ben ik echt ?”, “Wie ben ik als man ?”, “Waarin geloof ik ?”

Athos is een plek waar spiritualiteit de aarde raakt. Het is een tocht die de Camino naar Compostella overstijgt en een reis naar Tibet evenaart.
Je onderneemt deze tocht niet vrijblijvend, Athos roept wie er klaar voor is.

Praktisch

  • 8 tot 15 juni 2025

  • We beperken de groep tot 6 deelnemers, een limiet die de monnikenstaat Athos ons oplegt.

  • Inschrijven voor deze tocht doe je individueel, je hoeft niet met je vader of zoon in te schrijven, alhoewel dit natuurlijk heel bijzonder kan zijn.

  • Het ‘diamonitirion’ (visum) moet 3 maand op voorhand aangevraagd worden, reden waarom we de inschrijvingen afsluiten op 15 februari 2025.

  • We landen in Thessaloniki, rijden met eigen wagens naar Ouranoupolis en trekken 4 dagen rond in Athos (limiet van het visum).

  • Kostprijs € 1.388

  • inclusief : intake gesprek, 6-daagse workshop, hele week vol pension, ‘diamonitirion’ (visum voor Athos), alle verplaatsingen vanaf Thessaloniki, privé wagen, ferry boot, hotelovernachtingen in twin rooms, slaapvertrekken in de kloosters en opvolgingsgesprek.

  • excl. vlucht Brussel – Thessaloniki en terug.

  • begeleiding Pieter Ruysschaert en Olivier Vaneeckhout.

  • inschrijven kan je onderaan deze pagina.

Meer over Athos.


Dagelijks worden 10 niet-orthodoxe pelgrims op het eiland toegelaten die maximaal 4 dagen op het schiereiland mogen rondtrekken en
100 orthodoxe gelovigen, die 7 dagen op het eiland mogen verblijven. Je verblijft dan in een klooster, we eten met de monniken in hun majestueuze eetzaal en we slapen in het klooster. Als gast krijgen we ontbijt, avondmaal en een bed.

Elk klooster moet je toelaten, het vergt flink wat overleg en veel administratie om goedgekeurd te worden. Een rompslomp die wij voor jullie regelen. In elk klooster kan je maximaal 1 nacht slapen, je wordt verondersteld om bij dageraad weer verder te trekken.

Wanneer we met de ferry het haventje van Ouranoupoli uitvaren richting kloosters, verandert niet enkel het uur, maar ook de datum ! Oros Athos heeft na de val van het Byzantijnse rijk in 1453 de daar gebruikte Juliaanse kalender aangehouden. Hierdoor loopt de tijd op Athos 13 dagen achter op onze Gregoriaanse kalender, de kalender die de rest van de wereld aanhoudt. Ook wordt de Byzantijnse TIJD aangehouden, wat inhoudt dat het 00:00 uur is bij zonsondergang.

Elke bezoeker die toegelaten wordt op het schiereiland is per definitie een pelgrim. We gaan dus als pelgrim en je wordt ook overal zo behandeld. Een pelgrimstocht impliceert contemplatie en nederigheid, net zoals in Tibet en andere monastieke plekken.

Het avondmaal delen we met de monniken in een eetzaal gedecoreerd met fresco’s, iconen en religieuze attributen. Eten gebeurt in volledige stilte en intussen leest een monnik voor uit patristische literatuur (commentaren op de bijbel en een analyse van de geschiedenis van het christendom). Spaar je de moeite, alles is in het Grieks.

Voor we op de ferry stappen kopen we proviand voor de hele tocht, want op Athos zijn geen winkels, noch restaurants. Je draagt dus jouw lunch voor de komende 4 dagen mee.

Een zaklamp zal je nodig hebben. Sommige kloosters hebben geen elektriciteit.
Kloosters die wel elektriciteit hebben, sluiten die vaak af gedurende de nacht. Reserve batterijen zijn aan te raden.

Stevige wandelschoenen zijn noodzakelijk omwille van het rotsachtig gebied. Onze verplaatsingen zijn altijd te voet
en we leggen met momenten grote afstanden af.

GSM bereik is heel beperkt en in de kloosters wordt verwacht dat je je GSM uitzet. Moet je echt in contact blijven met de thuisbasis, koop dan in Ouranopoli een pre paid kaart van de provider Cosmote.

Elke avond kan je je, desgewenst, onderdompelen in een inspirerende, orthodoxe mis in het klooster waar we die nacht verblijven.
Een aanrader. Het is een prachtig ritueel en helemaal op mensenmaat.

Er leven wolven op Athos. Tijdens ons verblijf in het Iviron klooster hebben wij, ’s nachts bij volle maan, wolven horen huilen. Aangezien we overdag van klooster naar klooster reizen vormen de wolven voor ons geen gevaar.
Buiten overnachten is wel af te raden.

Bij aankomst in elk klooster worden we gastvrij onthaald door de ‘archontariki’, de gastheer. Vaak serveert hij raki, een heerlijke straffe anijsdrank en Turks Fruit. Bij valavond gaan alle kloosterpoorten dicht, daarom eindigt onze dagtocht telkens rond 16:00 pm.

Ja, ik ga mee.

Into the footsteps of our ancestors